Indre styrke - fordi selvværd kommer indefra.

18 April 2024





Selvværd...


Hvad er det så, og hvordan adskiller det sig fra selvtillid?


Selvværd handler om følelsen af at være god nok som man er. Inderst inde. Uafhængigt af hvad man kan, hvad man gør og hvem mangør det for.


Selvværd kommer indefra og kan være noget sværere at udvikle, for selvom det er rart når andre fortæller en at man er god nok som man er, så “virker” selvværd først i det øjeblik man selv begynder at tro på det.


Da min søn var lille var jeg meget bevidst om at styrke hans fundament af selvværd.  Jeg roste naturligvis når han gjorde noget godt (eller et godt forsøg) men hver aften fortalte jeg ham at jeg elskede ham for den han var, ligemeget hvad han gjorde.

Omkring 6 års alderen havde han en periode hvor han havde behov for at forstå hvordan det hang sammen, og når jeg sagde at jeg elskede ham for den han var, spurgte han:


“Også hvis jeg kommer i fængsel?”

-ja skat. Også hvis du kommer i fængsel.


Hvad så hvis jeg kommer i fængsel for noget virkelig slemt?”

-Hvis du kommer i fængsel for noget virkelig slemt vil jeg stadigvæk vide, at du er et godt menneske der bare har gjort noget slemt.


men bliver du slet ikke ked af det?"

-Jo for pokker. Hvis du kommer i fængsel vil jeg græde rigtig, rigtig meget. Men jeg vil stadig elske dig for den du er inden i, din kerne.


Jeg var heldig, at min søn tog det ind og lod det blive en del af sit fundament, så han i dag véd at han er et godt menneske der fortjener at blive behandlet ordentligt. Han har stadig været igennem sin del af personlig udvikling og arbejdet med at lære at sætte grænser, men hans fundament af selvværd har været en drivkraft i det arbejde og har gjort, at han har lettere ved at mærke hvor hans grænser går og dermed også lettere ved at reagere troværdigt på det.


Selvværd er nemlig én af grundstenene i det at sætte sunde grænser, fordi det bunder i respekten for en selv, og ikke i afvisning eller opdragelse af andre.

Omsorg gør at man kan formidle disse grænser og stå fast på dem, på en god måde.


Hvis du har svært ved at sætte grænser er det garanteret ikke omsorg for, og hensyn til, andre du har for lidt af, og selvom dét at opbygge selvværd som voksen kræver noget arbejde, er der stadig meget man kan gøre med selv små redskaber.


Nøgleordet (og udfordringen) er tålmodighed og tid. Selvværdsarbejde tager tid, og i perioder vil det føles som “et skridt frem og to tilbage” men hvis man er ihærdig og holder fast i øvelserne også når det ikke føles som om de virker overhovedet,vil forandringerne stille og roligt integrere sig.


Har du brug for hjælp til at lære nogle gode øvelser og styrke dit selvværd?




  - For at booke en tid.



KH Zara


IndreStyrke.dk

1 April 2024





Selvtillid eller selvværd, hvad er forskellen?


(og hvorfor er det vigtigt?)



Én af mine kæpheste er, at det er vigtigt at kende forskellen på selvtillid og selvværd, så man kan arbejde på at bruge, og styrke, begge dele effektivt.


Selvtillid er når man ved, tror på, hører eller får bekræftet at man er god til noget.

Dygtig”er et af nøgleordene i forhold til selvtillid.


Når jeg står overfor en ny opgave på arbejdet, når jeg har inviteret gæster på en hjemmelavet middag, når jeg bevæger mig ud på dansegulvet eller når jeg vælger mit outfit til næste dag.
Så er det selvtilliden der arbejder.

Jeg vil gerne være dygtig til mit arbejde, til at lave mad, danse, sætte farver og styles pænt sammen.

Selvtillid handler om evner, om at præstere.


Selvtillid handler om det du gør!


Selvtillid er vigtig fordi det er en driver for ambitioner, udvikling, præstation og motivation.
Selvtillid er, i mine øjne, også den “nemme”af de to, for min erfaring er at råderummet er bredere.

Hvis vi tagereksemplet med at invitere gæster på middag:

Jeg er ikke særlig god til at tilberede kød, og i lang tid var min selvfortælling at “jeg kan ikke finde ud af at lave mad” for jeghavde bundet opgavens succes op på hvor godt kødet var tilberedt.
Min selvtillid i forhold til madlavning var med andre ord virkelig lav, jeg havde ikke tillid til at jeg kunne præstere et godt måltid.
På et tidspunkt opdagede jeg, at jeg er ret god til at sammensætte salater og lave desserter, så jeg begyndte at udtænke menuer der afhang mindre af kødet og i stedet blev båret af salaten og en fancy dessert. Det betød, at succeskriteriet flyttede sig fra “godt tilberedt kød” til “en lækker salat”.
Min selvfortælling ændrede sig langsomt, og min selvtillid i forhold til madlavning voksede
fordi jeg flyttede fokus og valgte at arbejde med noget jeg var god til, i stedet for at blive ved med at kæmpe med det der kød.


Jeg siger ikke at man bare skal flytte fokus når noget er svært!

-men jeg mener, at alle har potentiale for at styrke og udvikle mere selvtillid, hvis man finder den rigtige vinkel.


Har du brug for hjælp til at finde nogle gode vinkler for at udvikle din selvtillid?



  - For at booke en tid.




(PS: Selvværd er en helt anden størrelse, uafhængig af succes og evner. Det fortæller jeg mere om i et senere indlæg)



KH Zara


IndreStyrke.dk

10 Marts 2024





Man må ikke tage andres aber!






Jeg har vist altid været en rolig, tålmodig, anerkendende person, og samtidig rigtig god til at lytte.


Derfor har jeg igennem livet også naturligt lagt skulder til rigtig mange menneskers bekymringer, både de store og de små af slagsen, og hvis jeg på nogen måde kunne tage dine bekymringer fra dig så gjorde jeg det.


Problemet var bare,at mine værktøjer ikke rakte længere end dét. Så jeg lyttede, jeg forsøgte at tage alle menneskers bekymringer over på mig selv så de ikke skulle bære på dem, og så stoppede processen der.

Ind imellem blev vægten af (og ansvaret for) andre menneskers bekymringer for tung, og på et tidspunkt, da jeg havde samlet mod til at række ud og bede om hjælp inden det blev et reelt problem kom jeg i kontakt med en virkelig rar psykolog. En af de ting hun sagde, har jeg taget med mig videre i livet:


Du må godt bære andres aber for en stund, så ejeren kan hvile armene.Men du må ikke beholde dem.Det er jo ikke dine!”


Dét at se andres bekymringer som små (eller store) aber der hænger om skuldrene på ejeren, har vist sig at være et sindsygt godt redskab for mig. Jeg vil stadig gerne lytte til dine bekymringer, og også gerne “bære dem” for dig mens vi er sammen og taler om det, så du kan lette skuldrene lidt.


Men når vi skilles, er jeg nødt til at aflevere dem igen.

Man må nemlig ikke beholde noget der ikke er ens eget.


Har du også tendens til at tage andres bekymringer på dine skuldre, og kunne du tænke dig at lære teknikken “andres aber” og hvordan du bruger den effektivt?



  - For at booke en tid.



(ps. du kan læse mere om forløbet "Personlig styrke" her)



KH Zara


IndreStyrke.dk

25 feb 2024





Kan jeg? Tør jeg? Må jeg?







Tanken om at skille sig ud, at stå ved sig selv og gå efter noget man virkelig ønsker sig kan føles både skræmmende og håbløs på en gang.


Mange af os har fra barnsben lært, at det ikke er "pænt" at prale eller fylde for meget, og lige netop dén læring var noget af det første der meldte sig da jeg begyndte at arbejde seriøst med tanken om at starte som Coach, og starte "IndreStyrke.dk"

"Kan jeg overhovedet tillade mig at stå frem og sige at jeg er god til det her?"


For hvert gode argument jeg kom på, dukkede den indre stemme op med et mod-argument. Mod-argumenterne var mere højrøstede end de var valide, men den lille pige indeni mig som har lært at man ikke må prale har jo også lært at det ikke er pænt at udfordre de her "regler"


Heldigvis har jeg også en, efterhånden ret veludviklet, voksen-stemme indeni som husker mig på de gode værktøjer jeg har tilegnet mig over tid, og (endnu vigtigere) mindre mig om at bruge dem.

"Hvad er det værste der kan ske?"

-Tjaaah... altså... måske synes folk jeg er indbilsk...
"Og hvad er så det værste der kan ske ved dét?"

-Øøøhmmm... måske kan de så ikke lide mig mere...

"Er det ALLE mennesker du tror vil reagere sådan?"

-Naaarj.... der er jo nogle som allerede har sagt det lyder spændende...
"Og hvis dit netværk består af færre mennesker, men du véd at de vil dig også efter de har set denne side af dig... ville det så være så slemt?

-Hmm.... Næ, det ville det faktisk ikke. 


"Så igen: Hvad er det værste der kan ske?"

-Jeg bliver nogle erfaringer rigere, både personligt og i forhold til mine relationer.


Det er naturligvis en forsimplet udgave af min indre dialog, men "Hvad er det værste der kan ske" kan være et rigtig godt værktøj når man spænder ben for sig selv.  Det vigtige her er dog, at man som spørger skal huske at forholde sig realistisk og ikke løbe med på den indre panik-vogn. 
Derfor kan det være virkelig gavnligt at en anden stiller disse spørgsmål i starten, indtil teknikken bliver mere integreret i en selv.


Kunne du tænke dig at lære denne, og flere andre, gode værktøjer til at øge din egen, personlige styrke og gå efter det du ønsker? 



  - For at booke en tid.



(ps. du kan læse mere om forløbet "Personlig styrke" her)



KH Zara


IndreStyrke.dk